Konkurs na potrawę kresową rozstrzygnięty

Andrzej Sowa, oprac. kb

publikacja 20.09.2021 11:36

W Kruszynie już po raz 6. zapadły rozstrzygnięcia w konkursie na potrawę kresową. Wydarzenie odbyło się pod patronatem "Gościa".

Konkurs na potrawę kresową rozstrzygnięty Andrzej Sowa Ks. Tomasz Gospodaryk z pieczołowitością oceniał (czytaj: próbował) konkursowe potrawy.

Konkursowe potrawy kosztowało nie tylko jury, ale również wszyscy, którzy odwiedzili tego dnia Dom Ludowy Kruszynę. Degustacja obejmowała potrawy mięsne, bezmięsne i desery. Uczestnicy raczyli  się również pysznym bigosem lwowskim, kiełbaskami, chlebem ze smalcem, słodkościami i napojami przygotowanymi przez panie i panów z Kruszyny. Atmosferę dopełniały melodie kresowe w wykonaniu  Marii Michalskiej z Kresowianek i brzeskiej kapeli podwórkowej Baniaki.

Tegoroczny konkurs wpisywał się tematyką w Europejskie Dni Dziedzictwa, który odbywał się pod hasłem: "Tradycja smaków". Wiele o przepisach mówiły panie, które startowały w konkursie, wspominając, że przepisy  pochodzą z ustnych przekazów od babć, mam, znajomych czy w końcu z zapisków znajdywanych gdzieś na strychach domów, do których kiedyś przybywali przesiedleńcy z Kresów. Podobnie wypowiadała się sołtys Kruszyny Anna Drozd, mówiąc o licznej grupie mieszkańców wsi, których przodkowie przybyli w 1945 r. z Kresów. Potrawy, które w tamtych trudnych czasach przygotowywali były z reguły tanie i proste, ale jednocześnie pyszne i dziś chętnie do nich ludzie wracają.

Komisja konkursowa w składzie: ks. Tomasz Gospodaryk - proboszcz Parafii Rzymskokatolickiej pw. NMP w Kruszynie, Kamil Klekowski - ekspert kulinarny, szef kuchni w "Edukacja od Kuchni - Akademia Kulinarna Ad Gustum", Arkadiusz Głąb - Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego, Małgorzata Dziura - kierownik Gminnej Biblioteki Publicznej w Skarbimierzu oraz Renata Wojas z Wojewódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie oceniło 23 wystawiane do konkursu potrawy i po długich dyskusjach zdecydowało przyznać w poszczególnych kategoriach nagrody:

  • w kategorii potrawa mięsna pierwsze miejsce zdobyła Maria Michalska ze Skarbimierza Osiedla za "Pierogi z farszem z płucek",
  • w kategorii potrawy bezmięsne pierwsze miejsce zdobyła Teresa Kamieniecka-Hreszaniuk za kulebiak z kaszą gryczaną i twarogiem,
  • w kategorii desery przyznano wyróżnienie dla Anny Wiland za słodką jagłę.

Tradycyjnie też swoją nagrodę Grand Prix przyznało powołane z gości i sponsorów społeczne jury w składzie Andrzej Pulit - wójt Gminy Skarbimierz, Tomasz Musielak - zastępca dyrektora Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie, Krystyna Preś - Prezes Spółdzielni "Samopomoc Chlopska", Justyna Świerczek - dyrektor Przedszkola Poziomka w Skarbimierzu, Masahiko Takei - Prezes Mitsui High Tec w Skarbimierzu, oraz Jacek Kaczmarek - prezes Brzeskiego Towarzystwa Budownictwa Społecznego. Jury zdecydowało przyznać dwie nagrody Grand Prix:

  • Kołu Gospodyń Wiejskich w Hajdukach Nyskich za zapiekane hajduckie gołąbki,
  • Teresie Kamienieckiej-Hryszaniuk za kulebiak z kaszą gryczaną i twarogiem.

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali  dyplomy i piękne nagrody, które na pewno przydadzą się w kuchni.

Organizatorem konkursu był ks. Tomasz Gospodaryk, proboszcz parafii pw. NMP w Kruszynie, sołtys i Rada Sołecka Kruszyny oraz Gminna Biblioteka Publiczna w Skarbimierzu w partnerstwie z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Łosiowie.

Zadanie było współfinansowane ze środków Samorządu Województwa Opolskiego.