publikacja 10.02.2022 00:00
Dzięki wydaniu przepisów, które są… zabytkami kulinarnymi, możliwe jest dziś skosztowanie potraw staropolskiej, sięgającej XVI wieku, kuchni.
Anna Leszczyńska-Rożek /foto gość
„Compendium ferculorum albo zebranie potraw” Stanisława Czernieckiego oraz „Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany w roku 1757 dnia 24 lipca” z serii „Monumenta Poloniae Culinaria” wydanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie opublikowało przepisy znalezione w źródłach sprzed wieków. Nie są to jednak zwykłe książki kucharskie, zawierające jedynie opisy przygotowania konkretnych potraw. Czytając te obszerne i szczegółowe opracowania tworzące serię „Monumenta Poloniae Culinaria”, można także zdobyć wiedzę o właścicielach ziemskich, organizacji i funkcjonowaniu majątków, w których mieszkali, a także kulturze stołu i postrzeganiu jedzenia. Ta niezwykła seria powstała we współpracy z prof. Jarosławem Dumanowskim z Instytutu Historii i Archiwistyki Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, założycielem Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia.
Dostępne jest 12% treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.