Jak smakuje moździerz…

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 6/2022 |

publikacja 10.02.2022 00:00

Dzięki wydaniu przepisów, które są… zabytkami kulinarnymi, możliwe jest dziś skosztowanie potraw staropolskiej, sięgającej XVI wieku, kuchni.

„Compendium ferculorum albo zebranie potraw” Stanisława Czernieckiego oraz „Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany w roku 1757 dnia 24 lipca” z serii „Monumenta Poloniae Culinaria” wydanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Anna Leszczyńska-Rożek /foto gość „Compendium ferculorum albo zebranie potraw” Stanisława Czernieckiego oraz „Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany w roku 1757 dnia 24 lipca” z serii „Monumenta Poloniae Culinaria” wydanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie opublikowało przepisy znalezione w źródłach sprzed wieków. Nie są to jednak zwykłe książki kucharskie, zawierające jedynie opisy przygotowania konkretnych potraw. Czytając te obszerne i szczegółowe opracowania tworzące serię „Monumenta Poloniae Culinaria”, można także zdobyć wiedzę o właścicielach ziemskich, organizacji i funkcjonowaniu majątków, w których mieszkali, a także kulturze stołu i postrzeganiu jedzenia. Ta niezwykła seria powstała we współpracy z prof. Jarosławem Dumanowskim z Instytutu Historii i Archiwistyki Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, założycielem Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia.

Dostępne jest 12% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.