Obieraczi kapuściane

MWL

publikacja 08.10.2022 10:06

Kiszona kapusta to obowiązkowy element kuchni polskiej, zwłaszcza zimą. A jak wygląda jej przygotowanie i jakie czynności były z tym związane, będzie można zobaczyć w najbliższą niedzielę w lubelskim skansenie.

Dawne zwyczaje można zobaczyć w lubelskim skansenie. Muzeum Wsi Lubelskiej Dawne zwyczaje można zobaczyć w lubelskim skansenie.

Zwyczaj zbiorowego kiszenia kapusty zostanie przedstawiony przez zespół obrzędowy. Gospodynie i gospodarze z Kocudzy pokażą: obieranie, siekanie kapusty za pomocą tasaka, zakwaszanie beczki żytnią mąką, sposoby układania w niej kapusty. Wszystko odbędzie się w wesołej atmosferze, z towarzyszeniem kapeli ludowej.

Tego dnia zapraszamy również na oprowadzanie kuratorskie po wystawie „Atencja/Rocznik Wsi”, które poprowadzi Monika Trypuz. Spotkanie będzie zatytułowane „Perebory dawniej i dziś w sztuce użytkowej”. Na oprowadzanie kuratorskie obowiązują limity miejsc. Zapisy prowadzone są pod nr tel. 81 533 85 13 wewn. 36.

Także w najbliższą niedzielę, o godz. 15.00 odbędzie się Msza św. w kościele z Matczyna (sektor Miasteczko).