PAP |
publikacja 24.10.2011 07:42
623 kawy w ciągu zaledwie godziny zaparzyło dwóch barmanów z Mediolanu, którzy podczas zawodów w tym mieście otrzymali tytuł najszybszych na świecie. Na przygotowanie jednego espresso potrzebowali niecałych 6 sekund.
art_es_anna / CC 2.0 Na przygotowanie jednego espresso potrzeba... niecałych 6 sekund?
Mistrzowie, których wyczyn - pierwszy w tej kategorii - trafi do Księgi Rekordów Guinnessa, to 28-letni Włoch Gianni Cocco i 25-letni Ekwadorczyk Danilo Torres, pracujący w barze w centrum Mediolanu. Do bicia rekordu przygotowywali się przez 4 miesiące. Przeprowadzili w sumie 350 prób.
Podczas finału odrzucono 74 przygotowane przez nich filiżanki kawy z powodu drobnych uchybień, wynikających z szaleńczego pośpiechu.
Baristom wyznaczono poprzeczkę w postaci 300 kaw, które mieli zaparzyć w ciągu godziny. Nie przewidziano, że przekroczą ten limit dwukrotnie.