Ekspresowe pączki serowe

Pączki są u nas tradycyjnie jadanym, choć bardzo kalorycznym przysmakiem, szczególnie popularnym w karnawale.

Smażone na głębokim tłuszczu mają tyle odmian i rodzajów nadzienia, że trudno się im oprzeć. Może dlatego w tłusty czwartek Polacy zjadają ich aż 100 mln! Znane są nie tylko u nas – w niektórych krajach (USA, Wlk. Brytania) mają kształt oponek lub gniazdek. Najczęściej lukrowane lub posypywane z wierzchu cukrem pudrem, tradycyjnie wypełniane były marmoladą lub konfiturą, najlepiej różaną). Obecnie spróbować można pączków z budyniem, adwokatem, makiem, kajmakiem, czekoladą i innymi wymyślnymi nadzieniami. Choć mają długą historię, w przeszłości były twardymi, nadziewanymi słoniną wypiekami. Dopiero w XVIII wieku dzięki dodatkowi drożdży pączki stały się okrągłe, puszyste i słodkie. W takiej formie są najbardziej lubiane do dziś. Przepis na pączki serowe jest jeszcze jedną wersją do wypróbowania w ostatnie już dni karnawału.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

«« | « | 1 | » | »»

aktualna ocena |   |
głosujących |   |
Pobieranie.. Ocena | bardzo słabe | słabe | średnie | dobre | super |

Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg

Rozpocznij korzystanie