Majowa zupa

Kiedyś na wsiach nazywana była majową zupą.

Gotowano ją z jarzyn i liści pokrzywy, podagrycznika i innych ziół pojawiających się o tej porze roku w ogrodach, lasach i na łąkach. Można też wykorzystać do jej przygotowania nowalijki (kalarepę, botwinkę, szczaw czy szpinak). Ostatnio wypróbowałam mieszankę pokrzyw, podagrycznika i młodych listków mniszka. Zupa niby zwyczajna, a jednak z wyraźnie zielnym, lekko gorzkawym smakiem była odkryciem dla całej rodziny i szybko zniknęła z garnka. Dla mniej odważnych na początek można wypróbować połączenie szpinaku lub szczawiu z pokrzywą. Też będzie ciekawie!

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

«« | « | 1 | » | »»

aktualna ocena |   |
głosujących |   |
Pobieranie.. Ocena | bardzo słabe | słabe | średnie | dobre | super |

Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg

Rozpocznij korzystanie