Marchew to jedno z najbardziej popularnych u nas warzyw. Duszona, dodawana do zup czy pieczona ma lekko słodkawy smak. Łatwo go zmienić, kisząc to wartościowe warzywo.
Zawiera beta-karoten, mnóstwo witamin, przeciwutleniaczy i cennych minerałów. Zachowuje wszystkie właściwości, a dzięki procesowi kiszenia dostarcza organizmowi dodatkowo cennych bakterii wspomagających odporność. Jak podaje news-medical.net, wśród krajów zwyczajowo posiadających w swojej kuchni kiszone produkty występuje mniejsza śmiertelność na COVID-19. Ostatnio odkryciem stało się azjatyckie kimchi, ale z naszych krajowych warzyw też można wykreować ciekawe smaki. Jednym z nich jest kiszona marchewka w przyprawach korzennych.
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
aktualna ocena | |
głosujących | |
Ocena |
bardzo słabe |
słabe |
średnie |
dobre |
super |