Wśród obowiązków szkolnych i zawodowych trudno znaleźć czas na codzienne gotowanie smacznych i zdrowych posiłków. Czy wyjściem są fast foody i gotowe dania?
Białka wytwarzane w naszym organizmie, zwane sirtuinami, które mają pozytywny wpływ na zdrowie, samopoczucie i utratę wagi, to podstawa diety SIRT. Czy warto ją stosować?
Kiedyś, podczas studiowania daleko od domu, wspomagałam z moją współlokatorką leczenie paskudnego przeziębienia domową konfiturą z aronii i syropem z pędów sosny.
Marchew to jedno z najbardziej popularnych u nas warzyw. Duszona, dodawana do zup czy pieczona ma lekko słodkawy smak. Łatwo go zmienić, kisząc to wartościowe warzywo.
Odpustowe uroczystości w klaretyńskiej parafii pełne były wspomnień z ostatnich lat. Mszy św. towarzyszyły pachnące jabłka z pobliskich działek, rogaliki św. Wawrzyńca, a nawet... wiosło - dla o. Wojciecha Matuły CMF, który będzie odtąd pełnił swoją posługę w Łodzi.
W wielu miejscach wypiekane w przydrożnych budach, nieodłącznie kojarzą się z wakacjami nad morzem – choć nie tylko tam można je kupić.
Białe, żółte, pleśniowe, twarogowe, miękkie, twarde, łagodne i ostre. Sery to niezliczona gama smaków i zapachów. W każdym kraju produkowane w nieco inny sposób są prawdziwymi smakołykami – dodatkami do posiłków i przekąskami.
Odwiedzając skanseny, rekonstrukcje starych osad, parki etnograficzne czy festiwale, możemy zobaczyć, jak mieszkali i czym się zajmowali nasi przodkowie. Mamy też możliwość poznać ich zwyczaje kulinarne – dowiedzieć się, co jedli i jak przygotowywali posiłki.
Dziś odpust na MB Jagodną w Ociece, na wschodnich rubieżach naszej diecezji. Znakiem firmowym lipcowych odpustów w parafii są od niedawna doskonałe "charytatywne" jagodzianki.
Letnie sałatki mają tę wielką zaletę, że o tej porze roku możemy je przygotować z tego, co akurat mamy w lodówce lub przynieśliśmy z ogródka.