Rogal świętomarciński
PAP/Jakub Kaczmarczyk

Rogal świętomarciński

Brak komentarzy: 0

Gabriela Szulik

publikacja 11.11.2020 13:35

Przysmak obowiązkowy w dniu 11 listopada, czyli we wspomnienie św. Marcina

Rogale świętomarcińskie wypiekane są w Poznaniu. Początki tego poznańskiego smakołyku sięgają 1891 roku kiedy to proboszcz parafii św. Marcina, Jan Lewicki zachęcił wiernych, by podobnie jak patron ich parafii, zrobili coś dobrego dla biedniejszych od siebie. Obecny na mszy cukiernik Józef Melzer namówił więc swojego szefa, aby upiec rogale. I tak rogale Świętomarcińskie trafiły na poznańskie ulice. Smakołyk kupowali bogatsi poznaniacy  a biedni otrzymywali rogale za darmo. Rogale cieszyły się tak wielkim powodzeniem, że zwyczaj ich wypieku przyjął się i trwa do dnia dzisiejszego.

Cukiernicy poznańscy mają obowiązek wypiekania rogali według tradycyjnej receptury i użycia składników najwyższej jakości – półfrancuskiego ciasta, białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej.Rogal musi mieć widoczne warstewki ciasta półfrancuskiego. Powinien być pełny od masy, nadzienia, gdzie głównym składnikiem jest biały mak. Na rogalu zawsze powinien być lukier, a na nim posypka składająca z orzechów i dodatkowo skórka z pomarańczy.

Od kilku lat Rogale Świętomarcińskie jako produkt regionalny mają certyfikat Unii Europejskiej.

 


 

 

Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..