publikacja 26.11.2020 00:00
Drożdżowe plecione ciasto znane jest w wielu kulturach. Najczęściej słodkie, z błyszczącym lub posypanym makiem wierzchem, znane jest u nas także pod nazwą plecionka lub kukiełka.
U Żydów aszkenazyjskich chałkę podaje się podczas szabatu i świąt religijnych. W dawnej Polsce na wsiach istniał natomiast zwyczaj związany z chrzcinami dziecka (m.in. na ziemiach sądeckiej, krakowskiej i limanowskiej). Matka chrzestna przynosiła swemu chrześniakowi lub chrześnicy plecioną, ozdobioną misternymi wzorami chałkę. Zrobiona z drożdżowego ciasta, czasem z dodatkiem rodzynek i posypana cukrem miała co najmniej wielkość dziecka, a czasem dochodziła nawet do metra długości. Taki tak zwany radośnik czy latek był potem zjadany na przyjęciu organizowanym po chrzcinach.
To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.
Chałka