Potrawy na dworze królewskim
istockphoto

Potrawy na dworze królewskim

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 51/2020

publikacja 17.12.2020 00:00

Kuchnia na polskim dworze królewskim była niegdyś jedną z najbardziej cenionych w Europie. Co serwowano podczas wielkich uroczystości?

Niestety, większość rekonstrukcji przepisów oparta jest na domysłach. Zachowało się niewiele informacji na temat tego, co serwowała kuchnia królewska kilkaset lat temu. Szczątkowych informacji dostarczają jedynie rachunki i księgi zakupów dworskich. Odtwarzanie jadłospisu jest więc trudnym zadaniem, bo nie dość, że brakuje źródeł, do których można się odwołać, to zmieniły się też nasze upodobania smakowe. Za jedną z pierwszych opublikowanych polskich książek kucharskich uważa się „Compendium fercolum, czyli zebranie potraw” autorstwa Stanisława Czernieckiego – kuchmistrza Lubomirskich – wydaną w 1682 roku.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..