Paluchy z parmezanem
istockphoto

Paluchy z parmezanem

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 41/2021

publikacja 14.10.2021 00:00

Lubię drobne przekąski, które można wykorzystać na wiele sposobów. Zazwyczaj są uniwersalnymi dodatkami do dań serwowanych przy różnych okazjach, łatwymi do wykonania, a możliwości modyfikacji smaku jest wiele i zależą tylko od naszej wyobraźni i przypraw, które akurat mamy w kuchni.

Drożdżowe paluchy z parmezanem (we Włoszech znane jako grissini) należą do tego rodzaju dodatków. Można je doprawić rozmarynem, płatkami papryki czy suszonymi pomidorami z czosnkiem, a także sezamem lub czarnuszką. Z jednej porcji ciasta możemy upiec paluchy w kilku wariantach – a to jeszcze nie koniec. Są świetnym dodatkiem do kremowych zup, sałatek z grillowanym mięsem, past warzywnych, dipów i sosów (np. serowego). Można owijać je szynką parmeńską czy cienko pokrojonym chudym boczkiem. Są idealną przekąską na kolację czy seans filmowy z przyjaciółmi. Przechowywane w szczelnym naczyniu potrafią zachować świeżość nawet do trzech tygodni.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..