Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego » | Od najstarszego do najnowszego
Wyszukujesz w serwisie spotkania.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
"Serce z piernika czy pierniki z serca?" - w spotkaniu pod takim hasłem uczestniczy we wrocławskim domu sióstr elżbietanek ok. 60 młodych ludzi. W programie, prócz szykowania swojego własnego serca na Święta i radosnego bycia z innymi, m.in. przygotowywanie... kilku tysięcy pierników. Zostaną podarowane bezdomnym, ubogim, chorym.
Wbrew powszechnemu przekonaniu karp stał się obowiązkową wigilijną potrawą dopiero kilkadziesiąt lat temu. Choć obecny na świątecznym stole jest już od kilku wieków.
Wszystko dzięki odnowieniu tradycji obchodzenia Bożego Narodzenia w jednym z największych tego typu obiektów w Polsce.
Choinki, świąteczne ozdoby i cała masa światełek oświetlających zamek i jego otoczenie.
O tym, co w świętach lubimy, a z czym miewamy problemy i o czasie do zagospodarowania opowiada Anna Wójtowicz, psycholog zaangażowana w przygotowywanie wigilii dla samotnych na Poczekajce.
Przy ul. św. Marcina 12 we Wrocławiu możesz zamówić klasztorne ciasta na święta, a także zaopatrzyć się w niepowtarzalne pierniki. Choć na razie nie można zwiedzać reliktów piastowskiego zamku ani korzystać na miejscu z dobrodziejstw Kawiarenki św. Jadwigi, warto tu zajrzeć.
Dziś nasze domy zdobi choinka, którą często wspólnie ubieramy, przygotowując się do Wigilii. Dawniej jednak na Lubelszczyźnie w święta nie mogło w domu zabraknąć kolorowego pająka.
- Jeżeli zapytamy kogoś o Boże Narodzenie pewnie powie nam: choinka, kolędy, dobre jedzenie i rodzina przy stole. W tym roku, w czasie pandemii ten schemat zostaje zaburzony. Warto jednak poszukać w tym pozytywów i przeżyć święta po swojemu - mówi psycholog z Uniwersytetu Śląskiego.
Trwając w radości Bożego Narodzenia, rozważając tajemnicę zejścia na ziemię Boga, który stał się człowiekiem, ze wzruszeniem wpatrujemy się w małego Jezusa w centrum każdej szopki. Wiele z nich zachwyca i skłania do refleksji.
Przed posadzeniem na wiosnę w ziemi świątecznej choinki, dobrze ją zahartować, czyli przechować przez pewien czas w chłodniejszym miejscu, niż mieszkanie, jednak cieplejszym, niż na zewnątrz - wskazują ogrodnicy z Bytomia, współpracujący przy tamtejszej akcji "Nie wyrzucaj choinki po świętach".