Drożdżowe plecione ciasto znane jest w wielu kulturach. Najczęściej słodkie, z błyszczącym lub posypanym makiem wierzchem, znane jest u nas także pod nazwą plecionka lub kukiełka.
Kultura, tradycje oraz obyczaje mniejszości narodowych i religijnych żyjących w Lublinie zostaną zaprezentowane podczas festiwalu "Wielokulturowy Lublin", który rozpocznie się w piątek. Organizatorzy przygotowali ponad 60 różnorodnych wydarzeń.
Wprawdzie wierzchowca – przynajmniej na razie – każdy rozpoznać potrafi. Ale Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej postanowiło, tak na wszelki wypadek, poznać nas lepiej z tym pięknym zwierzęciem.
Już po raz czwarty do skansenu w Olsztynku zjechali się miłośnicy zdrowej żywności i regionalnej kuchni. Przy okazji Miejski Dom Kultury przygotował występy dla dzieci i dorosłych.
Ostra papryka to składnik wielu dań w różnych kulturach. Przyprawa daje specyficzne wrażenia, bo smakuje przede wszystkim… bólem. Jej jedzenie jednak sprawia ludziom przyjemność. Dlaczego tak jest?
Wojna na Ukrainie trwa już ponad 10 miesięcy. Wielu Polaków oswoiło się z tym faktem, ale wielu regularnie pomaga. Wśród nich członkowie Towarzystwa Miłośników Kultury Kresowej.
Podobno ciało Orfeusza po śmierci zostało rozdzielone na pięć części. Głowę pochowano w miejscu, gdzie powstał Płowdiw. To bułgarskie miasto obwołano Europejską Stolicą Kultury 2019.
W dawnej fabryce porcelany w Katowicach powstaje pierwsza w Polsce Wytwórnia Kultury, Nauki i Zabawy, bazująca na słynnej trylogii Jana Brzechwy, której głównym bohaterem jest Pan Kleks.
Od piątku kina, teatry, filharmonie i opery, a także domy i ośrodki kultury prowadzące działalność kinowo-teatralną i wystawienniczą, a także obiekty sportowe na świeżym powietrzu zaczynają działać w rygorze sanitarnym.
Archeolog i historyk dr hab. Sławomir Dryja z Katedry Historii Nowożytnej Wydziału Historii i Dziedzictwa Kulturowego UPJPII, kierownik Laboratorium Dziejów Kultury Materialnej, odtworzył recepturę białego piwa, produkowanego w średniowiecznym Krakowie.