Każdy sprzedawany w Polsce produkt musi być opatrzony etykietą z odpowiednimi informacjami. Na produktach żywnościowych powinny znaleźć się informacje o składzie i o ilości poszczególnych substancji. Proste? No właśnie nie bardzo.
Chemia ma złą prasę. Kojarzy się z czymś sztucznym i szkodliwym. To nieporozumienie.
Od ponad tygodnia w Nieborowicach działa jadłodzielnia. Czy można tutaj zostawić pączki?
Przerażające są dane na temat marnowania żywności w społeczeństwie. Tym bardziej że z drugiej strony dochodzą do nas informacje o gigantycznej skali głodu dotykającego co siódmą osobę na świecie.
Analiza naczyń ceramicznych z krzyżackiego zamku w Przezmarku daje ciekawe informacje o codziennej diecie zakonników.
Wyjaśnia kierownik Poradni Dietetycznej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Czy jest grzechem ciężkim, z którego należy się wyspowiadać?
Wśród starszych i młodszych jest jednym z najbardziej ulubionych przysmaków podjadanych w ciągu dnia. Producenci prześcigają się w coraz to nowych smakach i dodatkach. Czy na usprawiedliwienie słodkiej przyjemności można doszukać się w czekoladzie prozdrowotnego działania na nasz organizm?
Brakuje właściwego nadzoru produktów żywnościowych, które zawierają szereg substancji dodawanych do jedzenia. Ich wzajemne oddziaływanie i dublowanie się to tylko kilka z wymienionych przez NIK zagrożeń dla zdrowia konsumentów.
Witamina D2 w przeciwieństwie do D3 nie wspomaga odporności.