Tylko na wędzonce

Andrzej Capiga

publikacja 19.03.2018 20:19

Gospodynie z zespołu "Cyganianki" z Cygan wprowadziły nas w nastrój zbliżających się świąt wielkanocnych. Przygotowały tradycyjny barszcz wielkanocny oraz paschę.

Kulinarny poniedziałek Andrzej Capiga /Foto Gość Kulinarny poniedziałek
Przyrządzanie paschy

- Pokażemy dziś sposób przygotowania dwóch świątecznych potraw: tradycyjnego barszczu wielkanocnego i wywodzącego się z Litwy, ale bardzo u nas popularnego deseru - paschy. Barszcz według tej receptury przyrządza się w Cyganach od prawie 300 lat. Jest kiszony z żytniej mąki z dodatkiem kromki chleba i czosnku. Gotowany jest na wywarze z wędzonki: wiejskiej kiełbasy i boczku - mówi Halina Ordon z Cygan.

Kilka lat temu za ten właśnie barszcz gospodynie z Cygan otrzymały pierwsze miejsce w kulinarnym konkursie w Rzeszowie.

Pokaz odbył się w Samorządowym Ośrodku Kultury w Nowej Dębie w ramach „Poniedziałków kulinarnych”. Pokaz obserwowały nie tylko panie. Była też degustacja.

- „Poniedziałki kulinarne” to cykl spotkań popularyzujących kuchnię Lasowiaków. W trakcie wydarzenia omawiane są przygotowywane potrawy, przypomniane tradycje związane z nimi oraz ich historia. Uczestnicy zapoznają się z recepturą ich przygotowania krok po kroku, z naciskiem na najistotniejsze szczegóły, by potrawa zachowała smak i aromat. Używane są takie same przepisy, jakich używały nasze babcie - powiedział Krystian Rzemień, dyrektor SOK w Nowej Dębie.

Więcej w papierowym wydaniu sandomierskiego GN ( na 1 kwietnia br.).