V Festiwal Pierogów oraz III Lasowiacki Festiwal Rzemiosła odbyły się na pl. im. J. Piłsudskiego w Stalowej Woli.
Odbył się 30 lipca w Furmanach w gminie Gorzyce. Konkurowało 10 furmanek, a w różnych pokazach zaprezentowało się 40 koni.
Prawie milion euro kosztował ekologiczny projekt, który zrealizowała Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Lublinie we współpracy z Nadleśnictwami Lasy Janowskie i Gościeradów.
Mistrz patelni Jakub Kuroń wraz z bratem Kacprem przygotowali danie z kapusty okraszone sosem ze sfermentowanej soi.
Akcja została zapoczątkowana w 2016 roku. Na 3 maja w Gorzycach wypiekają gorzyczaki.
Koło Gospodyń Wiejskich "Przędzelanki" zdobyło 3. nagrodę w kategorii potrawy jarskie w konkursie "Polska Wieś Smakuje", zorganizowanym przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.
Maj w polskiej tradycji od wieków poświęcony był Matce Bożej. Nabożeństwa majowe przede wszystkim odprawiane są w kościołach. Czasami także, zwykle na wioskach, przy przydrożnych lub osiedlowych krzyżach i figurach.
Polewano się nią także w Wielki Czwartek i Piątek!
Ostatnie dni przed Wielkanocą to czas robienia kartek świątecznych, które wręczamy najbliższym, zdobienia pisanek oraz przygotowywania świątecznych potraw.
Zwycięzcą tegorocznego konkursu "Ciastko św. Kazimierza" została Jolanta Tabor, która przygotowała dwukolorowy sernik.