Debata o diecie, duchowości i kulturze jedzenia.
Polska tradycja kulinarna jest pełna smaków, które od wieków łączą pokolenia. Wypiekany na zakwasie chleb, postne potrawy wigilijne, aromatyczne kiszonki czy bogato zdobione mazurki wielkanocne to tylko niektóre z kulinarnych symboli polskiego dziedzictwa.
Potrzebujemy 10 jaj, 35 dag cukru, 10 dag masła, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki karmelu,1 kg mąki...
Minikiwi, czyli poprawnie mówiąc aktinidia, to prawdziwa perełka wśród jesiennych owoców. Wraz z aronią i żurawiną kontynuuje jagodową sztafetę, a jej sezon trwa od września do listopada. Ze względu na wysoką wartość odżywczą i dobroczynny wpływ na organizm, świetnie przygotowuje nas na chłodniejsze miesiące i nadchodzącą zimę. Poleca i opisuje Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk i wykładowca akademicki.
Jeszcze dekadę temu pieczarka kojarzyła się głównie z dodatkiem do pizzy, nadzieniem do krokieta lub obowiązkowym składnikiem sosu do schabowego. Dziś wraca z rozmachem. Znajdujemy ją w daniach wegańskich, streetfoodowych wrapach i eleganckich przystawkach. Jest na talerzach, na stories i w feedach kulinarnych influencerów.
Liczba placówek gastronomicznych w pierwszym półroczu urosła o blisko 2 tys., po raz pierwszy przekraczając 100 tys. Szczególnie mocno rośnie segment food trucków - informuje wtorkowa "Rzeczpospolita".
Nowe badanie pokazuje, że chodzi o coś więcej niż tylko jedzenie.
Wystartował trzeci rok kampanii "Europejskie Pieczarki Ukryty Skarb". Pieczarki - zdrowy trend tej wiosny. Polska liderem europejskiej kampanii.
Większe spożycie czarnej herbaty, jagód, owoców cytrusowych i jabłek może pomóc zdrowiej się starzeć - informuje pismo "Nucleic Acids Research".
Produkty poddane fermentacji mlekowej, takie jak kiszona kapusta, mają korzystny wpływ na przewód pokarmowy - potwierdzają badania opublikowane na łamach pisma "Applied and Environmental Microbiology".