Bardzkie tradycje piernikarskie sięgające XV wieku, po wojnie zapomniane, teraz odżywają z nową mocą. Nawiązując do wielowiekowych zwyczajów, ulicami miasta przeszła dziś historyczna parada piernikowa.
Codzienne spożywanie co najmniej dwóch porcji owoców (ale nie soków owocowych) wiąże się z mniejszym o 36 proc. ryzykiem rozwinięcia się cukrzycy typu 2 - informuje "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism".
Nie tylko drogie prezenty sprawią radość naszym dzieciom. Podpowiadamy, jak świętować razem z nimi, żeby ten dzień był niezapomniany.
Najlepsze szparagi kupimy w maju i w czerwcu. Wtedy jest na nie sezon i warto z tego skorzystać.
Choć truskawki kojarzą się raczej ze słodkimi i orzeźwiającymi przysmakami, można je dodawać także do potraw wytrawnych.
Truskawki należą do najbardziej lubianych przez Polaków owoców. Jak rozpoznać krajowe odmiany i co zrobić, kiedy minie na nie sezon?
Zapach kwiatów czarnego bzu można zamknąć w słoikach w postaci pysznego syropu. Jest aromatyczny, z lekką nutą cytrusową i korzenno-waniliową.
Akcja została zapoczątkowana w 2016 roku. Na 3 maja w Gorzycach wypiekają gorzyczaki.
Wiosna w pełni, a to oznacza coraz większy wybór nowalijek. Warto je zjadać na surowo, bo wtedy zachowują najwięcej cennych dla naszego organizmu związków.
Od ponad trzydziestu lat w dni powszednie w Bielsku-Białej przy ul. Legionów 16 każdy potrzebujący może liczyć na treściwą, pożywną zupę, przygotowywaną tu przez panie kucharki Kuchni Społecznej św. Brata Alberta. Od wczoraj coś się zmieniło w ich wyglądzie!