publikacja 02.05.2019 10:00
Pierwsze dni maja to czas majówek, spotkań rodzinnych, pierwszych Komunii Świętych oraz inauguracji sezonu grillowego. Dziś jednak nie o grillu, wszak to dopiero początek sezonu, ale o... patriotyzmie. Od kuchni. Dosłownie.
Facebook Przepisy kulinarne nie muszą być nudne
Patriotyzmu trzeba się uczyć. Patriotyzm trzeba pielęgnować, inaczej zwiędnie, zagubi się w wirtualnej rzeczywistości, w gąszczu codziennych problemów i tragedii, które z patriotyzmem pozornie nie mają nic wspólnego.
Patriotyzm trzeba karmić. Słowem, dźwiękiem, obrazem. Dlatego zawieszamy flagę narodową; nie na pokaz, ale by karmić swoje oczy barwami, które przypominają nam kim jesteśmy.
A gdyby tak przenieść te barwy do kuchni i na talerz? Proponujemy dziś wam trzy proste przepisy kulinarne, które można wykorzystać w swoim świątecznym menu. To świetna okazja także do spędzenia czasu ze swoimi dziećmi. Wciągnijmy ich w przygotowanie patriotycznych potraw, a przy okazji porozmawiajmy z nimi o symbolach narodowych, o historii Polski i wydarzeniach, jakie wspominamy.
O tym jak zrobić tort patriotyczny przeczytacie na następnej stronie:
Propozycja pierwsza.
Coraz większą popularnością w Polsce cieszą się ciasta i torty w barwach narodowych. W Stanach Zjednoczonych tradycja pieczenia patriotycznych ciast jest jeszcze bardziej powszechna. Nasze barwy narodowe są wyjątkowo łatwe do przeniesienia na grunt cukierniczy. W zasadzie wystarczy jeden czerwony barwnik spożywczy. Zrobienie białego kremu nie stanowi żadnej trudności.
Poniżej nasza propozycja na łatwy i efektowny tort patriotyczny.
Ciasto ucierane:
150 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła
150 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
2 jajka
czerwony barwnik spożywczy
optymalnie likier wiśniowy do nasączenia ciasta
Osobno wymieszać suche składniki. Masło utrzeć na puch z cukrem i dalej miksując dodawać po jednym jajku. Powoli dodawać suche składniki, miksując aż masa będzie gładka. Na końcu dodać czerwony barwnik spożywczy w ilości do uzyskania pożądanego przez nas koloru. Ciasto przełożyć tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec w 175 st.C ok. 35 minut (do suchego patyczka).
Krem mascarpone:
3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
500g serka mascarpone
500g twarogu z wiaderka
100g cukru
300g słodkiej śmietany 36%
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wodzie. Mascarpone, twaróg i 100g cukru utrzeć na gładką masę mikserem. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać. Śmietankę ubić i dodać do masy.
Wystudzone ciasto można nasączyć likierem wiśniowym lub sokiem wiśniowym wymieszany z sokiem z cytryny. Na górę wyłożyć biały krem. Krem Można rozsmarować także na bokach ciasta.
Udekorować wedle uznania - można powbijać mini flagi biało-czerwone, zrobione z papieru i wykałaczki, albo zrobić jakiś fajny patriotyczny napis, przy użyciu pisaków jadalnych. Wszystko zależy od waszej kreatywności. Powodzenia ;)
O zdrowym dodatku do grilla przeczytacie na następnej stronie:
Propozycja druga.
Jeśli już mięsno-kiełbasiany grill, to przydałoby się też coś zdrowego dla równowagi. Drugą naszą propozycją jest więc lekka i bardzo prosta do wykonania biało-czerwona sałatka (a’la Caprese).
Biało-czerwona sałatka
5 słodkich mięsistych pomidorów
2 duże kulki sera mozzarella
ząbek czosnku
oliwa
łyżeczka musztardy jasnej
łyżeczka miodu jasnego
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Pomidory obrać i pokroić w grube plastry. Mozzarellę odsączyć i pokroić w plastry. Ułożyć na talerzu lub w salaterce naprzemiennie. Ząbek czosnku przescisnąć przez praskę. Oliwę, czosnek, musztardę, miód, sok z cytryny i przyprawy ubić. Sosem polać sałatkę. Smacznego!
Dwie propozycje na patriotyczne kanapki na następnej stronie:
Propozycja trzecia.
Ostatnia nasza propozycja to patriotyczne kanapki w dwóch odsłonach: na słodko i w wersji wytrawnej.
Patriotyczne kanapki na słodko:
chałka
2 jajka
4 łyżki mleka
2 łyżki masła
twarożek z cukrem
konfitura z czerwonych owoców
Do miski wbić jajka i wlać mleko. Roztrzepać dokładnie. Na patelni rozpuścić masło. Pokrojone kromki chałki zamoczyć z obu stron w jajku i mleku i przełożyć na patelnię. Smażyć na złoty kolor z obu stron około 2-3 minuty. Przełożyć na talerz. Na górze każdej kromki rozsmarować słodki twarożek, a na dole konfiturę z czerwonych owoców. Dzieci będą zachwycone!
Patriotyczne kanapki na słono:
bagietka
oliwa z oliwek
kulka sera mozzarella
salsa pomidorowa
Bagietkę przekroić na pół i pokroić na mniejsze części. Posmarować oliwą z oliwek, obłożyć serem mozzarella i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175 st.C na 5-7 minut. Wyjąć z piekarnika, wyłożyć na talerz. Dół każdej kromki obłożyć salsą pomidorową. Smacznego!