Patriotyzm od kuchni

Aleksandra Pietryga

publikacja 02.05.2019 10:00

Pierwsze dni maja to czas majówek, spotkań rodzinnych, pierwszych Komunii Świętych oraz inauguracji sezonu grillowego. Dziś jednak nie o grillu, wszak to dopiero początek sezonu, ale o... patriotyzmie. Od kuchni. Dosłownie.

Patriotyzm od kuchni Facebook Przepisy kulinarne nie muszą być nudne

Patriotyzmu trzeba się uczyć. Patriotyzm trzeba pielęgnować, inaczej zwiędnie, zagubi się w wirtualnej rzeczywistości, w gąszczu codziennych problemów i tragedii, które z patriotyzmem pozornie nie mają nic wspólnego.

Patriotyzm trzeba karmić. Słowem, dźwiękiem, obrazem. Dlatego zawieszamy flagę narodową; nie na pokaz, ale by karmić swoje oczy barwami, które przypominają nam kim jesteśmy.

A gdyby tak przenieść te barwy do kuchni i na talerz? Proponujemy dziś wam trzy proste przepisy kulinarne, które można wykorzystać w swoim świątecznym menu. To świetna okazja także do spędzenia czasu ze swoimi dziećmi. Wciągnijmy ich w przygotowanie patriotycznych potraw, a przy okazji porozmawiajmy z nimi o symbolach narodowych, o historii Polski i wydarzeniach, jakie wspominamy.

O tym jak zrobić tort patriotyczny przeczytacie na następnej stronie:

Propozycja pierwsza.

Coraz większą popularnością w Polsce cieszą się ciasta i torty w barwach narodowych. W Stanach Zjednoczonych tradycja pieczenia patriotycznych ciast jest jeszcze bardziej powszechna. Nasze barwy narodowe są wyjątkowo łatwe do przeniesienia na grunt cukierniczy. W zasadzie wystarczy jeden czerwony barwnik spożywczy. Zrobienie białego kremu nie stanowi żadnej trudności.

Poniżej nasza propozycja na łatwy i efektowny tort patriotyczny.

Ciasto ucierane:

150 g mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

150 g masła

150 g drobnego cukru do wypieków

szczypta soli

2 jajka

czerwony barwnik spożywczy

optymalnie likier wiśniowy do nasączenia ciasta

Osobno wymieszać suche składniki. Masło utrzeć na puch z cukrem i dalej miksując dodawać po jednym jajku. Powoli dodawać suche składniki, miksując aż masa będzie gładka. Na końcu dodać czerwony barwnik spożywczy w ilości do uzyskania pożądanego przez nas koloru. Ciasto przełożyć tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec w 175 st.C ok. 35 minut (do suchego patyczka).

Krem mascarpone:

3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku

500g serka mascarpone

500g twarogu z wiaderka

100g cukru

300g słodkiej śmietany 36%

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wodzie. Mascarpone, twaróg i 100g cukru utrzeć na gładką masę mikserem. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać. Śmietankę ubić i dodać do masy.

Wystudzone ciasto można nasączyć likierem wiśniowym lub sokiem wiśniowym wymieszany z sokiem z cytryny. Na górę wyłożyć biały krem. Krem Można rozsmarować także na bokach ciasta.

Udekorować wedle uznania - można powbijać mini flagi biało-czerwone, zrobione z papieru i wykałaczki, albo zrobić jakiś fajny patriotyczny napis, przy użyciu pisaków jadalnych. Wszystko zależy od waszej kreatywności. Powodzenia ;)

O zdrowym dodatku do grilla przeczytacie na następnej stronie:

Propozycja druga.

Jeśli już mięsno-kiełbasiany grill, to przydałoby się też coś zdrowego dla równowagi. Drugą naszą propozycją jest więc lekka i bardzo prosta do wykonania biało-czerwona sałatka (a’la Caprese).

Biało-czerwona sałatka

5 słodkich mięsistych pomidorów

2 duże kulki sera mozzarella

ząbek czosnku

oliwa

łyżeczka musztardy jasnej

łyżeczka miodu jasnego

łyżka soku z cytryny

sól, pieprz

Pomidory obrać i pokroić w grube plastry. Mozzarellę odsączyć i pokroić w plastry. Ułożyć na talerzu lub w salaterce naprzemiennie. Ząbek czosnku przescisnąć przez praskę. Oliwę, czosnek, musztardę, miód, sok z cytryny i przyprawy ubić. Sosem polać sałatkę. Smacznego!

Dwie propozycje na patriotyczne kanapki na następnej stronie:

Propozycja trzecia.

Ostatnia nasza propozycja to patriotyczne kanapki w dwóch odsłonach: na słodko i w wersji wytrawnej.

Patriotyczne kanapki na słodko:

chałka

2 jajka

4 łyżki mleka

2 łyżki masła

twarożek z cukrem

konfitura z czerwonych owoców

Do miski wbić jajka i wlać mleko. Roztrzepać dokładnie. Na patelni rozpuścić masło. Pokrojone kromki chałki zamoczyć z obu stron w jajku i mleku i przełożyć na patelnię. Smażyć na złoty kolor z obu stron około 2-3 minuty. Przełożyć na talerz. Na górze każdej kromki rozsmarować słodki twarożek, a na dole konfiturę z czerwonych owoców. Dzieci będą zachwycone!

Patriotyczne kanapki na słono:

bagietka

oliwa z oliwek

kulka sera mozzarella

salsa pomidorowa

Bagietkę przekroić na pół i pokroić na mniejsze części. Posmarować oliwą z oliwek, obłożyć serem mozzarella i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175 st.C na 5-7 minut. Wyjąć z piekarnika, wyłożyć na talerz. Dół każdej kromki obłożyć salsą pomidorową. Smacznego!