Gość Niedzielny |
publikacja 07.07.2024 20:13
V Festiwal Pierogów oraz III Lasowiacki Festiwal Rzemiosła odbyły się na pl. im. J. Piłsudskiego w Stalowej Woli.
Andrzej Capiga /Foto Gość
Podczas festiwalu królowały pierogi róznych smaków.
Lasowiacki Festiwal Rzemiosła zgromadził przedstawicieli wielu unikatowych i odchodzących powoli w niepamięć zawodów, a na placu wokół Miejskiego Domu Kultury zaprezentowało się kilkudziesięciu rzemieślników. Swoje stoiska mieli na przykład kowale, garncarze czy bednarze. Promowali się też producenci ziół, słomy, płodów rolnych, produktów z drewna, miodu, serów, piwa i wina. Na kiermaszu wytworów rzemieślniczych i rękodzielniczych można było kupić niepowtarzalne ozdoby i pamiątki od lokalnych twórców.
Festiwalowi Rzemiosła towarzyszył V Festiwal Pierogów. Na publiczność czekało 25 stoisk oferujących szeroki wybór pierogów, których głównym składnikiem były grzyby, a także innych regionalnych kulinariów. Można było także skosztować (jeden pieróg kosztował 1,5 zł) pierogów ruskich, ukraińskich, kresowych, z jagodami, z cukinią, z wątróbką, na słodko z miętą czy rodzinnych.
W części artystycznej obu festiwali wystąpili m.in. Orkiestra Dęta MDK, mażoretki Różanki, chór Lasowiacy, kapela Lasowiackie Baby z Kolbuszowej Górnej oraz Zespoły Pieśni i Tańca "Lasowiacy" i "Mali Lasowiacy".
To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.