Stres z diety

Nastolatki, które nieodpowiedzialnie się odżywiają, zwiększają prawdopodobieństwo nieradzenia sobie ze stresem w dalszym życiu.

Spożywanie niezbilansowanej diety, zbyt bogatej w nasycone kwasy tłuszczowe, ma wpływ na funkcjonowanie mózgu, który w młodym wieku jest w ciągłej przebudowie. W efekcie osoba, która źle się odżywiała, w dorosłym życiu może gorzej radzić sobie ze stresem i codziennymi wyzwaniami. Ale to nie wszystko. Z badań na laboratoryjnych szczurach wynika, że zwierzęta, które w młodości źle się odżywiały, w życiu dorosłym miały problemy z zapamiętywaniem informacji. W ich przypadku inaczej działały takie struktury mózgu jak jądro migdałowate i kora przedczołowa. Wyniki badań opublikowano w piśmie „Brain, Behavior and Immunity”. •

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

Czytasz fragment artykułu

Subskrybuj i czytaj całość

już od 14,90

Poznaj pełną ofertę SUBSKRYPCJI

Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
«« | « | 1 | » | »»

aktualna ocena | 4,20 |
głosujących | 5 |
Ocena | bardzo słabe | słabe | średnie | dobre | super

Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg

Rozpocznij korzystanie