Z nami ci się... usmaży
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 25 g świeżych drożdży, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 2 żółtka, 35 g masła, cukier waniliowy (3 łyżki), szczypta soli, olej do smażenia. Lukier:1/2 szklanki cukru pudru, sok z 1/2 cytryny istockphoto

Z nami ci się... usmaży

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 8/2019

publikacja 11.02.2021 08:09

W tłusty czwartek nie liczymy kalorii. Ten dzień i ostatki nie mogą obejść się bez tradycyjnie wypiekanych i smażonych pączków. Podpowiadamy najlepsze i najszybsze przepisy na słodkie szaleństwo.

Tłusty czwartek czy ostatki nie mogą obejść się bez tradycyjnie wypiekanych w tych dniach pączków. Zrobione z ciasta drożdżowego i smażone na tłuszczu mogą być nadziewane różnego rodzaju masami, budyniem, a nawet makiem. Najbardziej popularne są jednak te z konfiturą, najczęściej oblewane lukrem lub posypywane cukrem pudrem. Ciasto na pączki jest trochę luźniejsze niż tradycyjne drożdżowe. Dzięki temu są dobrze wyrośnięte, a przez to miękkie i puszyste. Nie lada sztuką jest też ich nadziewanie. Najczęstsze są dwa sposoby. Pierwszy to nadziewanie konfiturą po usmażeniu, za pomocą specjalnej metalowej rurki. Drugi polega na nakładaniu konfitury przed smażeniem. Wtedy pączki trzeba dobrze zagnieść, tak aby nie popękały w trakcie smażenia.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..