Jarzynowy zawrót głowy

Jest daniem kojarzonym głównie z tradycyjną kuchnią węgierską.

Znane w wielu krajach europejskich, występuje w różnych ciekawych wariantach. Na Węgrzech jego podstawę stanowi mieszanka warzyw (papryka, pomidory, cebula), duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i podsmażanej na złoty kolor cebuli. Może być podawane jako danie główne lub jako dodatek do mięsa czy ryżu. We Francji podobna do leczo potrawa, ratatuj, ma dodatkowo w składzie cukinię i bakłażan oraz mnóstwo aromatycznych ziół. Jest to danie, które można przygotować tak, aby było zdrowe, bez dodatku tłuszczu, bogate w witaminy i smaczne. Można je podawać jako danie główne, z dodatkiem ryżu, kaszy, lub jako dodatek do mięsa.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

«« | « | 1 | » | »»

aktualna ocena |   |
głosujących |   |
Pobieranie.. Ocena | bardzo słabe | słabe | średnie | dobre | super |

Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg

Rozpocznij korzystanie