Jest jednym z najpopularniejszych wypieków w Stanach Zjednoczonych. Tam 23 lutego obchodzony jest nawet dzień chleba bananowego.
Ma bardzo ciekawy smak. Nie przypomina ani chleba, ani ciasta. Jest czymś pośrednim. Wilgotny, z wyraźną bananową nutą, nadaje się jako dodatek na śniadanie lub kolację. Pierwsza receptura, która pochodzi z 1933 roku, doczekała się dziś wielu wariantów. Podstawowy przepis można modyfikować według własnych pomysłów: dodawać orzechy, migdały, rodzynki i różne przyprawy korzenne. Plusem jest możliwość wykorzystania przejrzałych bananów z poczerniałą skórką, to one nadają aromat i słodki smak.
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
aktualna ocena | |
głosujących | |
Ocena |
bardzo słabe |
słabe |
średnie |
dobre |
super |