Zawijany makowiec

Słodkie przysmaki z makiem to potrawy, które najczęściej pojawiają się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia.

W zależności od tradycji i regionu popularne są kluski z makiem, pierogi, łamańce, makiełki czy śląskie makówki. W tym regionie mak występuje zresztą częściej jako masa w śląskim kołoczu, zjadanym ze smakiem nie tylko od święta. Ten przepis jest dość prosty, a ciasto drożdżowe chyba najbardziej pasuje do zwijanej rolady, choć można spróbować też ciasta krucho-drożdżowego. Polany słodkim lukrem i posypany bakaliami smakuje wybornie. Na dodatek jeśli ciasto dobrze wyrośnie i nie zużyjesz całego na makowiec, możesz rozwałkowany placek posypać obficie cynamonem, rodzynkami, cukrem i zawinąć jak makowiec. Dzięki temu upieczesz dodatkowo aromatyczną drożdżówkę z cynamonem.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

«« | « | 1 | » | »»

aktualna ocena |   |
głosujących |   |
Pobieranie.. Ocena | bardzo słabe | słabe | średnie | dobre | super |

Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg

Rozpocznij korzystanie