Receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie są wykorzystywane do dziś. Jak długa jest historia piernika na terenach Polski?
Wypiekany według różnych przepisów jest bardzo trwałym, dojrzewającym z upływem czasu ciastem. Dodatek miodu, imbiru, cynamonu, kardamonu, goździków, czasem anyżu czy gałki muszkatołowej, a nawet pieprzu powoduje, że ma jedyny w swoim rodzaju smak. Może być przekładany powidłami, masą marcepanową z dodatkiem orzechów, rodzynków i innych bakalii, obficie polewany czekoladą lub dekorowane lukrem. Piecze się z niego także drobniejsze, wykrawane foremkami pierniczki. Jest też bazą dla przygotowywanej na Śląsku wigilijnej moczki czy staropolskiego szarego sosu podawanego do ryb.
Dostępne jest 43% treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
aktualna ocena | |
głosujących | |
Ocena |
bardzo słabe |
słabe |
średnie |
dobre |
super |