Konfitura z aronii

Kiedyś, podczas studiowania daleko od domu, wspomagałam z moją współlokatorką leczenie paskudnego przeziębienia domową konfiturą z aronii i syropem z pędów sosny.

Kuracja okazała się skuteczna, bo po paru dniach znowu mogłyśmy być na uczelni i niestraszne było nam codzienne czekanie w zimnie na autobus. Ten niezwykły owoc ma dość cierpki smak; dzięki temu konfitury smakują jak żadne inne. Jeśli nie będzie nam przeszkadzał, można konfiturę zrobić z samych aronii, jeśli natomiast okaże się zbyt cierpki (może być problemem dla dzieci), warto złamać go innymi owocami. Wybór mamy spory: od jabłek, przez jeżyny, jagody czy borówki amerykańskie, po śliwki węgierki. Dwa dni przed planowanym przygotowaniem konfitury owoce aronii można zamrozić, co spowoduje stracenie nieco goryczki i cierpkiego smaku. Nie jest to jednak konieczne, bo owoce można zbierać nawet po pierwszych przymrozkach. Gotowa konfitura jest wspaniałym dodatkiem do pieczywa, ciast, deserów, a nawet dań mięsnych oraz serów.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

«« | « | 1 | » | »»

aktualna ocena |   |
głosujących |   |
Pobieranie.. Ocena | bardzo słabe | słabe | średnie | dobre | super |

Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg

Rozpocznij korzystanie