Powrotów nie będzie?

Restauratorzy mogą już przyjmować gości, ale mają kłopot ze skompletowaniem personelu. Wielu dotychczasowych pracowników wybrało zatrudnienie w innych sektorach gospodarki.

Poszukuję pracowników na zmywak. Wynagrodzenie ok. 4300–4500 na rękę”, „Potrzebuję osoby na kuchnię zimną. Stawka od 22 zł za godzinę”, „Szukam kucharza zmianowego do mojego zespołu. Umowa o pracę, stawka od 25 zł za godzinę”. To tylko kilka przykładowych ogłoszeń, które pojawiły się w internecie w ostatnich tygodniach. – Pomimo poluzowania obostrzeń związanych z pandemią wielu restauratorów nie otworzyło swoich lokali. Po kilku trudnych miesiącach mogliby zacząć odrabiać straty, ale brakuje im ludzi do pracy. Jak można świadczyć usługi, skoro w restauracji nie ma np. kucharza? – mówi „Gościowi” Agnieszka Furmaniak z Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej (IGGP).

Dostępne jest 17% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

«« | « | 1 | » | »»

aktualna ocena |   |
głosujących |   |
Pobieranie.. Ocena | bardzo słabe | słabe | średnie | dobre | super |

Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg

Rozpocznij korzystanie