Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie spotkania.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Nocne studiowanie Tory, spacery śladami łódzkich Żydów, a także wykłady, warsztaty, filmy i koncert złożą się na program Festiwalu Spokoju, który rozpocznie się w Łodzi w sobotę. To pierwsze takie wydarzenia organizowane przez Fundację Ochrony Dziedzictwa Kultury Żydów.
Niesamowite legendy, miasto w dekoracjach z dawnych czasów, gry i spektakle złożą się na Festiwal Legend Lubelskich.
Wielokulturowość jest polską tradycją, także Węgrowa. Nasza tożsamość wywodzi się z wielokulturowości, ta wystawa jest jej odzwierciedleniem - powiedział wicepremier, szef MKiDN Piotr Gliński podczas otwarcia ekspozycji "Węgrów - Miasto Wielu Kultur i Religii".
Kwas buraczany, czyli sok z kiszonych buraków ćwikłowych wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych resortu rolnictwa jako kolejny, nowy produkt z województwa podlaskiego.
Dawne przepisy na regionalne dania związane z Łomżą (Podlaskie) i regionem chcą zebrać i odtworzyć władze miasta, by promować Łomżę przez kulinaria i rozwijać turystykę kulinarną. Do 14 sierpnia, do urzędu miasta można zgłaszać przepisy w konkursie "Zasmakuj w Łomży".
Kraków został wybrany na Europejską Stolicę Kultury Gastronomicznej 2019. Tytuł przyznała po raz pierwszy Europejska Akademia Gastronomiczna.
W czasy Złotego Wieku przeniesieni zostaną uczestnicy Jarmarku Świętojańskiego, który w piątek rozpoczyna się w Krakowie. Na Bulwarze Czerwieńskim pod Wawelem będzie można spotkać alchemików, komediantów, dworzan, rycerzy, sokolników, rzemieślników i kucharzy.
W Puńsku (Podlaskie) przedstawiciele samorządu Druskiennik na Litwie i Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego (PODR) spotkali się, aby omówić szczegóły Polsko-Litewskiego Szlaku Tradycji, promującego kuchnie i produkty regionalne obu krajów.
"Śląskie od kuchni" - pod takim hasłem wydano właśnie książkowy przewodnik po produktach tradycyjnych z woj. śląskiego. Wśród 143 smakołyków są nie tylko znane rolady oraz rosół z nudlami (makaronem), ale i grochówka po częstochowsku czy flaki po cieszyńsku.
Wytwarzania strzał łuczniczych, obróbki kości zwierzęcej oraz wielu innych zapomnianych rzemiosł będzie się można nauczyć podczas tegorocznych wakacji w skansenie archeologicznym Karpacka Troja w Trzcinicy koło Jasła (Podkarpackie).