Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie spotkania.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Większe spożycie czarnej herbaty, jagód, owoców cytrusowych i jabłek może pomóc zdrowiej się starzeć - informuje pismo "Nucleic Acids Research".
Produkty poddane fermentacji mlekowej, takie jak kiszona kapusta, mają korzystny wpływ na przewód pokarmowy - potwierdzają badania opublikowane na łamach pisma "Applied and Environmental Microbiology".
Wśród nich bywają prawdziwe "superfoods".
Polacy zjadają coraz więcej cukrów prostych. Na jednego mieszkańca kraju przypada w ciągu roku ponad 45 kg cukru, a dziennie - 125 gramów, czyli mniej więcej tyle, ile zawiera cukiernica - powiedział PAP specjalista w dziedzinie leczenia otyłości prof. Paweł Bogdański.
Barszcz z uszkami, pierogi, karp, a także m.in. sernik i kutia - łącznie 12 tradycyjnych potraw, które przyrządza się na wieczerzę wigilijną. Specjalista ds. żywienia, dietetyk dr Bartosz Kulczyński podkreśla, że można i warto tak przygotować świąteczne dania, by były nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Umiarkowane spożycie jaj powoduje we krwi wzrost stężenia wielu substancji chroniących układ krążenia, a spadek niekorzystnych - donoszą naukowcy z Chin. Zdrowym osobom badacze zalecają jedno jajko dziennie.
Witamina D2 w przeciwieństwie do D3 nie wspomaga odporności.
Australijskie badanie pokazuje, że zamknięcie granic tego kraju spowodowało szereg problemów psychicznych wśród mieszkańców. Ewentualne przyszłe działania powinny uwzględniać mentalną odporność ludzi - przekonują naukowcy.
Analiza danych ze 106 krajów wskazuje na szeroki problem samotności. Dotyczy ona przy tym osób w różnym wieku, także młodych i często negatywnie wpływa na zdrowie psychiczne oraz fizyczne.
Co jeść? Rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste i orzechy.