Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie spotkania.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Tradycyjny jarmark Emaus, towarzyszący w poniedziałek wielkanocny odpustowi w parafii Najświętszego Salwatora na krakowskim Zwierzyńcu, odbędzie się w tym roku, podobnie jak w poprzednim, przy Błoniach. W przyszłym roku wydarzenie powróci do swojej historycznej lokalizacji.
Barszcz z uszkami, pierogi, karp, a także m.in. sernik i kutia - łącznie 12 tradycyjnych potraw, które przyrządza się na wieczerzę wigilijną. Specjalista ds. żywienia, dietetyk dr Bartosz Kulczyński podkreśla, że można i warto tak przygotować świąteczne dania, by były nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Orszaki Trzech Króli 2025 odbędą się 6 stycznia w kilkuset miastach w Polsce i na świecie.
Szopka wyhaftowana na tradycyjnym krakowskim gorsecie znalazła się wśród prac nagrodzonych w 82. Konkursie Szopek Krakowskich. Najpiękniejsze dzieła lokalnych twórców w tym roku będzie można oglądać razem z tradycyjnymi szopkami z włoskiego miasta Caltagirone.
Rekordowa liczba 245 szopek została zarejestrowana w 82. Konkursie Szopek Krakowskich, który rozpoczął się w czwartek na Rynku Głównym w Krakowie. Twórcy tradycyjnie zaprezentowali swoje prace u stóp pomnika Adama Mickiewicz wśród tłumu oglądających.
Tradycja niemal całkowicie zanikła w okresie PRL-u. Dziś odżyła.
11 listopada to dla poznaniaków nie tylko Święto Niepodległości, ale też dzień upływający pod znakiem rogali świętomarcińskich oraz Imienin Ulicy Święty Marcin. Poznań zaprasza do wspólnego świętowania - w tramwajach jeżdżących po różnych polskich miastach rozdawane są poznańskie rogale.
Wspomnienie św. Walentego obchodzony 14 lutego przyjęło się jako święto zakochanych na całym świecie. W większości miejsc obchodzi się ten dzień podobnie, poprzez obdarowywanie ukochanych prezentami. W tym roku mieszkańcy wielu krajów starają się świętować walentynki mimo pandemii koronawirusa.
Kwas buraczany, czyli sok z kiszonych buraków ćwikłowych wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych resortu rolnictwa jako kolejny, nowy produkt z województwa podlaskiego.
Dawne przepisy na regionalne dania związane z Łomżą (Podlaskie) i regionem chcą zebrać i odtworzyć władze miasta, by promować Łomżę przez kulinaria i rozwijać turystykę kulinarną. Do 14 sierpnia, do urzędu miasta można zgłaszać przepisy w konkursie "Zasmakuj w Łomży".