Podczas spacerów złota polska jesień poza kolorami obdarowuje nas cennymi owocami. Rosną dziko lub w ogrodach, warto je wykorzystać do smacznych prozdrowotnych przetworów. Jakie to owoce?
…okiennic, a nawet i ludzi.
Kiszona kapusta to obowiązkowy element kuchni polskiej, zwłaszcza zimą. A jak wygląda jej przygotowanie i jakie czynności były z tym związane, będzie można zobaczyć w najbliższą niedzielę w lubelskim skansenie.
Prawie milion euro kosztował ekologiczny projekt, który zrealizowała Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Lublinie we współpracy z Nadleśnictwami Lasy Janowskie i Gościeradów.
Rozpocznie się w sobotę 15 października Mszą św. w kościele św. Jakuba w Raciborzu.
Dynia nie jedno ma imię. Więcej o tym warzywie można się dowiedzieć na farmach dyniowych.
Dzięki farmom dyniowym prowadzonym m.in. w Małopolsce można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy o tym pożytecznym i smacznym warzywie, zbieranym z pól we wrześniu i październiku.
Organizatorami byli SP nr 6 w Elblągu i parafia MB Królowej Polski.
Elbląscy uczniowie wzięli udział w grze miejskiej pt. "Nasz Prymas".