Kaszubskich smaków bogactwo

Brak komentarzy: 0

Aleksandra Pietryga

publikacja 06.07.2010 09:29

Naszą podróż rozpoczynamy od Kaszub, jednego z piękniejszych i bardzo zróżnicowanych regionów Polski. Bogactwo krajobrazów zadziwia i zaspokaja wiele preferencji turystycznych.

  • Młodzowy kuch z kruszonką

1 kilogram mąki, pół kostki masła, 4 żółtka, 1 jajo, szklanka mleka, pół szklanki cukru, rodzynki, 10 dag drożdży

Kaszubskich smaków bogactwo

Kaszubska drożdżówka jest pulchna, słodka i długo zachowuje świeżość pefimo / CC 2.0

Sposób przyrządzania:

Przygotować zaczyn z drożdży wymieszanych z niewielką ilością mąki, cukrem, i 1/4 szklanki mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę. Wziąć 1/3 kostki zimnego masła, pół szklanki cukru, szklankę mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia. Posiekać w misce, zagnieść kulę, a następnie schłodzić. Do przesianej przez sito mąki dodać ubite jaja, resztę ciepłego mleka, rozpuszczone masło i zaczyn. Całość dokładnie wyrobić, dodać garść namoczonych rodzynek. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ponownie wyrobić, wyłożyć na blachy, posypać kruszonką i piec ok. 40min. w piecu o temp. 180 stopni. Smacznego.

Pierwsza strona Poprzednia strona strona 4 z 4 Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..