Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego » | Od najstarszego do najnowszego
Wyszukujesz w serwisie spotkania.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Czas wakacji i urlopu to nieustanny progres. Poznajemy nowe doznania, klimaty, smaki. Wędrujemy, wyciszamy się, opada napięcie. Jak gąbka chłoniemy otaczającą nas rzeczywistość. Rozwijamy się.
Naszą podróż rozpoczynamy od Kaszub, jednego z piękniejszych i bardzo zróżnicowanych regionów Polski. Bogactwo krajobrazów zadziwia i zaspokaja wiele preferencji turystycznych.
Podlasie jest jednym z tych regionów Polski, które zdołały ocalić autentyczne tradycyjne potrawy. Wiele z nich zachowało nazwy, dziś niewiele nam mówiące, jeśli nie mieliśmy okazji skosztować tych dań.
- Gdyby z Ochodzitej iść za strumyczkiem na południe, można by kulę ziemską wodą opłynąć, ani razu nie stając na grunt stały i wrócić znów na szczyt Ochodzitej - twierdzi Tadeusz Rucki, gawędziarz i artysta z Koniakowa
Człowiek, z którym siadam do stołu od razu staje się bardziej namacalny. To już nie jest płaska postać z kart czcigodnej książki tylko osoba z krwi i kości, z emocjami, pragnieniami, wszystkim tym co znamy z naszego życia.
Boże Narodzenie to świąteczne aromaty pomarańczy i pierników, bogactwo tradycyjnych oraz dobrze znanych smaków. Podarujmy swoim pociechom cenny prezent na przyszłość: prawidłowe nawyki żywieniowe, które pozwolą zadbać o ich zdrowie.
Na Żuławach najwięcej jedzono mięsa.
Czym w kuchni polskiej różni się kreplach od pieroga, piernik od lebkucha czy holiszki od gołąbków? Niczym! O tym między innymi słuchali uczestnicy bielskiego spotkania: "Potrawy Polski niepodległej".
Najpierw porządnie cię nakarmię, a potem pogadamy - stwierdził w drzwiach. Bóg ma ogromne poczucie humoru. W 120-kilogramowego faceta, który trenuje brazylijskie jiu-jitsu, wpakował ogromną empatię, wrażliwość i talent do gotowania.
W Nowym Stawie odbył się Festiwal Smaku Wielkanocnego "Potrawy tradycją malowane".