Kolejny przepis z cyklu "Z łyżką po Polsce".
Ten prosty przepis pozwoli nam wyczarować w krótkim czasie niebanalne danie, które szczególnie ucieszy miłośników bogatych i kremowych sosów z nutą pikanterii. Całkowicie oparty na bazie roślin, może być doskonałą opcją dla osób starających się ograniczyć śmietanę w swojej diecie.
Mistrz patelni Jakub Kuroń wraz z bratem Kacprem przygotowali danie z kapusty okraszone sosem ze sfermentowanej soi.
Chrupiące, aromatyczne warzywa, jędrne mięso w kawałkach, sos dopełniający wszystko… Czyli jak zrobić danie jednogarnkowe z egzotyczną nutką?
Wśród wielu sosów, dipów i innych dodatków do dań z grilla jednym z najbardziej lubianych i popularnych jest musztarda.
Aromatyczny sos chutney to egzotyczny dodatek do mięs, drobiu, serów, ryżu, kaszy i smakołyków z rusztu. Chociaż pochodzi z Indii, wszystkie potrzebne składniki bez trudu znajdziesz w swojej kuchni.
Owinięte w liść kapusty z farszem ryżowo-mięsnym w sosie pomidorowym są daniem w kuchni polskiej bardzo lubianym. Ale gołąbki w różnych odmianach są popularne także w innych krajach.
Podczas IV Weekendu Kulinarnego Gdyni wyłoniono nowego zwycięzcę konkursu na Gdyński Przysmak. Decyzją Komisji Gdyńskich Smakoszy nagrodę główną otrzymał Przemysław Roman za potrawę – „Ceviche ze śledzia z kaparami w liściu cykorii z grillowanymi z miodem i sezamem krewetkami podawane z jogurtowym sosem koperkowo-tymiankowym”.
Czy jest możliwe ugotowanie domowego bulionu z kostki lub pasty przygotowanej samodzielnie? Bez ulepszaczy smaku i zapachu, wzmacniaczy, tłuszczu palmowego, barwników i regulatorów kwasowości?
Uczniowie w USA nadal będą jedli pizzę w szkołach - administracji prezydenta Obamy nie udała się próba wyeliminowanie tego dania ze stołówkowego menu. Dietetycy alarmują, że najmłodsi Amerykanie jedzą zbyt kaloryczne posiłki, co prowadzi do nadwagi i otyłości.