Potrawa idealna na wegetariański obiad lub ciepłą kolację.
O tej porze roku papryka kusi kolorem, kształtem i zapachem. To warzywo najprawdopodobniej pochodzi z Kolumbii. W Europie najbardziej powszechne jest chyba na Węgrzech. Bogata w witaminy i mikroelementy, wspomaga procesy trawienne i układ immunologiczny. U nas stosuje się ją najczęściej jako dodatek na kanapki, do sałatek czy dań jednogarnkowych typu leczo. Często też zapiekana jest w piekarniku z nadzieniem mięsno-ryżowym podobnym do gołąbków. Przy bogatym obecnie wyborze kasz i warzyw można zaszaleć z innymi kompozycjami na nadzienie. Jednym z przykładów farszu w wersji wegetariańskiej jest papryka zapiekana ze szpinakiem. Delikatna w smaku, dzięki dodatkom orzeszków i pomidorów ma nieco egzotyczny smak. Przygotowując tę potrawę, paprykę przekroiłam na połówki, z których każdą wypełniłam farszem i zapiekałam w zamkniętym naczyniu żaroodpornym.
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
aktualna ocena | |
głosujących | |
Ocena |
bardzo słabe |
słabe |
średnie |
dobre |
super |