Chleb żytnio-pszenny

Chociaż w sklepach wybór pieczywa jest duży, warto od czasu do czasu spróbować chleba własnego wypieku.

Tym bardziej że nie wszystkie rodzaje pieczywa wypiekane są bez tzw. ulepszaczy, a w popularnych sieciówkach smacznie wyglądające chleby i bułeczki nierzadko powstają z zamrożonego długi czas ciasta. Nabieranie wprawy w pieczeniu chleba z czasem pozwala na tworzenie własnych unikatowych receptur. Można mieszać różne rodzaje mąki, dodawać orzechy i ziarna w całości (siemię lniane, sezam, słonecznik, dynia, kminek czy czarnuszka), miód, otręby oraz przyprawy nadające domowym bochenkom wyjątkowy aromat. Choć cały proces jest dość czasochłonny, zapach i smak wynagrodzą pracę, a własnoręcznie zrobiony chleb będzie niecodziennym składnikiem śniadania czy kolacji.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

«« | « | 1 | » | »»

aktualna ocena |   |
głosujących |   |
Pobieranie.. Ocena | bardzo słabe | słabe | średnie | dobre | super |

Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg

Rozpocznij korzystanie