Młoda marchew
istockphoto

Młoda marchew

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 17/2021

publikacja 29.04.2021 00:00

Wiosna w pełni, a to oznacza coraz większy wybór nowalijek. Warto je zjadać na surowo, bo wtedy zachowują najwięcej cennych dla naszego organizmu związków.

Najlepiej sprawdzą się w postaci sałatek, dodatków do dań głównych czy grilla i jako chrupiące przekąski z sosami. Powszechnie lubiana marchew jest bogata przede wszystkim w luteinę i beta-karoten oraz antyoksydanty neutralizujące wolne rodniki, czyli cząsteczki, które powodują szybsze starzenie się naszych komórek. Co ciekawe, równie zdrowa jak pomarańczowy korzeń jest też zielona natka marchwi. Można ją suszyć lub świeżo siekaną dodawać do zup, past, twarożku, koktajli i innych dań. Ma wyrazisty, lekko gorzkawy smak.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

Czytasz fragment artykułu

Subskrybuj i czytaj całość

już od 14,90

Poznaj pełną ofertę SUBSKRYPCJI

Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..

Reklama

Reklama