„Compendium ferculorum albo zebranie potraw” Stanisława Czernieckiego oraz „Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany w roku 1757 dnia 24 lipca” z serii „Monumenta Poloniae Culinaria” wydanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
„Compendium ferculorum albo zebranie potraw” Stanisława Czernieckiego oraz „Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany w roku 1757 dnia 24 lipca” z serii „Monumenta Poloniae Culinaria” wydanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
Anna Leszczyńska-Rożek /foto gość

Jak smakuje moździerz…

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 6/2022

publikacja 10.02.2022 00:00

Dzięki wydaniu przepisów, które są… zabytkami kulinarnymi, możliwe jest dziś skosztowanie potraw staropolskiej, sięgającej XVI wieku, kuchni.

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie opublikowało przepisy znalezione w źródłach sprzed wieków. Nie są to jednak zwykłe książki kucharskie, zawierające jedynie opisy przygotowania konkretnych potraw. Czytając te obszerne i szczegółowe opracowania tworzące serię „Monumenta Poloniae Culinaria”, można także zdobyć wiedzę o właścicielach ziemskich, organizacji i funkcjonowaniu majątków, w których mieszkali, a także kulturze stołu i postrzeganiu jedzenia. Ta niezwykła seria powstała we współpracy z prof. Jarosławem Dumanowskim z Instytutu Historii i Archiwistyki Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, założycielem Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

Czytasz fragment artykułu

Subskrybuj i czytaj całość

już od 14,90

Poznaj pełną ofertę SUBSKRYPCJI

Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..