Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego » | Od najstarszego do najnowszego
Wyszukujesz w serwisie spotkania.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Goście z całego świata m.in. z Wielkiej Brytanii i Meksyku, opowiadający historie zaczerpnięte m.in. z mitów czy baśni, ale także stanowiące interpretację dzieł literackich, wezmą udział w rozpoczynającym się w środę w Warszawie Międzynarodowym Festiwalu Sztuki Opowiadania.
Premiera "Persony non grata", produkcji w reż. Cellina Glucka o Chiune Sugiharze, jedynym japońskim Sprawiedliwym Wśród Narodów Świata, zainuaguruje wieczorem 14. Warszawski Festiwal Filmów o Tematyce Żydowskiej. Wydarzenie potrwa do niedzieli.
Wytwarzania strzał łuczniczych, obróbki kości zwierzęcej oraz wielu innych zapomnianych rzemiosł będzie się można nauczyć podczas tegorocznych wakacji w skansenie archeologicznym Karpacka Troja w Trzcinicy koło Jasła (Podkarpackie).
"Śląskie od kuchni" - pod takim hasłem wydano właśnie książkowy przewodnik po produktach tradycyjnych z woj. śląskiego. Wśród 143 smakołyków są nie tylko znane rolady oraz rosół z nudlami (makaronem), ale i grochówka po częstochowsku czy flaki po cieszyńsku.
Ruszyła kolejna edycja programu "5 porcji warzyw, owoców lub soku", który propaguje zasady zbilansowanej diety, a także ma kształtować prawidłowe nawyków żywieniowych, zwłaszcza u dzieci. Program realizowany jest przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.
Zdrowy nabiał to darmowa aplikacja mobilna, która umożliwia sprawdzenie przez użytkownika prawidłowości jego wagi względem wieku i płci (wskaźnik BMI) dla umiarkowanej aktywności fizycznej. Została ona przygotowana przez Polską Izbę Mleka.
203 specjały kulinarne pochodzące z Małopolski znalazły się dotychczas na liście produktów tradycyjnych, prowadzonej przez resort rolnictwa. Województwo to jest też liderem pod względem liczby produktów regionalnych chronionych certyfikatami unijnymi.
40 kg cukru rocznie zjada współczesny Polak, choć nasi przodkowie nie jedli go wcale. Jest niezbędnym paliwem dla mózgu, a jednocześnie bywa śmiertelnie groźny - o tych paradoksach piszą autorzy wydanej właśnie książki poświęconej uwielbianemu i krytykowanemu cukrowi.
W Puńsku (Podlaskie) przedstawiciele samorządu Druskiennik na Litwie i Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego (PODR) spotkali się, aby omówić szczegóły Polsko-Litewskiego Szlaku Tradycji, promującego kuchnie i produkty regionalne obu krajów.
Posiłki przygotowywane z surowców niskiej jakości, o niewłaściwych wartościach odżywczych - tak wygląda żywienie pacjentów w większości szpitali skontrolowanych przez NIK. Średni, dzienny koszt żywienia w szpitalach, w latach 2015-2017, wynosił od 9,55 zł do 17,99.