Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie spotkania.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Krupnioki śląskie zostały wpisane na unijną listę produktów chronionych. Jak poinformowała we wtorek Komisja Europejska, ten tradycyjny produkt został zarejestrowany w systemie Chronionych Oznaczeń Geograficznych, co zapewni lepszą ochronę przed podróbkami.
Na Podkarpaciu pojawi się nowy szlak turystyczny - Szlak Kulinarny "Podkarpackie Smaki". Będzie prowadził przez miejsca, gdzie można smacznie zjeść i nauczyć się np. pieczenia prosiaka, a także zwiedzić placówki kulturalne. Szlak ma być gotowy w październiku.
Po chorwacko-słoweńskich sporach o granice i o depozyty w banku Ljubljanska Banka wraz z wejściem Chorwacji do UE 1 lipca szykuje się kolejny spór między Zagrzebiem i Lublaną - tym razem o kiełbasę kranjską oraz czerwone wino teran.
Japoński koncern Toyota Tsusho Corp. zamierza uruchomić w przyszłym roku biuro specjalizujące się w handlu cukrem poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA) powołując się na agencję Reuters.
Dziesięć małopolskich produktów regionalnych chronionych certyfikatem Unii Europejskiej będzie promowanych podczas kampanii "Zasmakuj w Małopolsce". Prezentację i degustację tych specjałów zaplanowano podczas 20 imprez plenerowych w całym województwie.
Sprzedawcy oscypków z zakopiańskich Krupówek muszą do końca stycznia wprowadzić na swoje stragany kasy fiskalne. We wtorek Urząd Skarbowy i Biuro Promocji Zakopanego porozumiały się w tej sprawie z handlującymi.
Firma Amber Foods Polska otwiera na południu Chin w prowincji Guangdong w mieście Foshan pierwszą polską restaurację "Sarmatia" - poinformował PAP prezes spółi Bartosz Ziółek. W planach jest uruchomienie kolejnych takich lokali w Chinach.
Największa na świecie tabliczka czekolady, ważąca niemal sześć ton, powstała w firmie cukierniczej Thorntons, w angielskim hrabstwie Derbyshire, z okazji stulecia zakładu. Księga rekordów Guinnessa potwierdziła, że pobito rekord w tej kategorii z września.
W ciągu niemal dwóch dekad spożycie pieczywa w Polsce spadło o ponad 40 proc. i nadal będzie się kurczyć - informuje "Rzeczpospolita" na podstawie najnowszego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.