IV Zlot Furmanek odbył się w Furmanach w gminie Gorzyce.
Fasola wrzawska, produkt opatrzony unijnym certyfikatem, jest już dostępna w całym kraju.
Zwycięzcą tegorocznego konkursu "Ciastko św. Kazimierza" została Jolanta Tabor, która przygotowała dwukolorowy sernik.
Ostatnie dni przed Wielkanocą to czas robienia kartek świątecznych, które wręczamy najbliższym, zdobienia pisanek oraz przygotowywania świątecznych potraw.
Polewano się nią także w Wielki Czwartek i Piątek!
Maj w polskiej tradycji od wieków poświęcony był Matce Bożej. Nabożeństwa majowe przede wszystkim odprawiane są w kościołach. Czasami także, zwykle na wioskach, przy przydrożnych lub osiedlowych krzyżach i figurach.
Koło Gospodyń Wiejskich "Przędzelanki" zdobyło 3. nagrodę w kategorii potrawy jarskie w konkursie "Polska Wieś Smakuje", zorganizowanym przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.
Akcja została zapoczątkowana w 2016 roku. Na 3 maja w Gorzycach wypiekają gorzyczaki.
Mistrz patelni Jakub Kuroń wraz z bratem Kacprem przygotowali danie z kapusty okraszone sosem ze sfermentowanej soi.
Prawie milion euro kosztował ekologiczny projekt, który zrealizowała Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Lublinie we współpracy z Nadleśnictwami Lasy Janowskie i Gościeradów.