Na Warmii trwa akcja "Bezpieczny Lód – Bezpieczne Ferie 2013".Zdjęcia: Łukasz Czechyra/GN
Historia o życiu, które jest silniejsze niż śmierć i o budzącej się między ludźmi więzi, która zamienia noc w dzień.
Dokładnie nie wiadomo. Jednak tradycja mówi, że pierwsze mrożone desery pochodzą z Chin, gdzie narodziły się blisko 5 tys. lat temu.
Lody z owczego sera pecorino z karmelizowanymi gruszkami i z miodem, przygotowane przez mistrza sztuki lodziarskiej z Sardynii przyniosły ma laur zwycięzcy konkursu we Włoszech. Odbył się on niedawno na Festiwalu Lodów we Florencji.
Za oknem coraz cieplej. Ach, zjadłoby się lody na wiosennym spacerze. Podpowiadamy, jak zrobić je samodzielnie w domu, a przy okazji przypominamy historię tego mrożonego przysmaku.
Przepis na 10 porcji. Czas przygotowania: 10 minut.
Punkty Pomocy Migrantom i Uchodźcom organizują w wakacje wiele atrakcji dla dzieci i młodzieży.
Wycieczka z Morskiego Oka na Szpiglasowy Wierch. Tuż przed zimą. Po drodze słońce, lód, widmo Brockenu i chmury jak w Tolkienowskich Górach Mglistych.zdjęcia: Wojciech Teister
Czyli granitowe kamienie ślizgające się po lodzie
Na Warmii trwa akcja "Bezpieczny Lód – Bezpieczne Ferie 2013".