Na rzecz owoców morza i warzyw sporo punktów straciły mięsa zagrodowe, to znaczy żeberka, kotlety schabowe, zrazy i mielone.
Francuzi mogą przeżyć szok, gdy okaże się, że ich flagowy produkt, czyli ślimaki mogą pochodzić z naszego kraju.
Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym, risotto z liliowcami, maślane ciasteczka z lawendą albo kanapeczki z pesto kwiatowym - takie i jeszcze inne przysmaki można było poznać podczas pierwszego w Polsce Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych.
- Środowisko wokół mnie myślało, że w klasztorach to zakonnicy i zakonnice śpią w trumnach. A mnie to w ogóle nie przeszkadzało! - wspomina s. Aniela Garecka SDS.
W mijającym roku każdy Polak wyrzucił do śmieci 52 kg żywności. Marnujemy jedzenie, bo kupujemy za dużo, źle przechowujemy i nie mamy pomysłu, jak je przetworzyć.
Niewątpliwa perła na mapie kraju. Aby jednak ją odkryć, trzeba przebić się przez mur parawanów i chińskiego badziewia.
Czat z prof. Anną Świderkówną