Czy jest możliwe ugotowanie domowego bulionu z kostki lub pasty przygotowanej samodzielnie? Bez ulepszaczy smaku i zapachu, wzmacniaczy, tłuszczu palmowego, barwników i regulatorów kwasowości?
Ile rzeczy kupujemy bez przemyślenia, a ile jest nam tak naprawdę potrzebnych do codziennego funkcjonowania? Czym zajmuje się osoba świadcząca usługi declutteringu?
Kiedyś na wsiach nazywana była majową zupą.
Aromatyczne zioła to nie tylko zdrowie i wzbogacenie kuchni o nowe smaki. Są też mało wymagającą ozdobą. Jak je uprawiać, od czego zacząć?
W tym czasie warto od czasu do czasu wrócić do praktyki poszczenia o chlebie i wodzie. Podajemy sprawdzone przepisy na pyszne pieczywo, które można z łatwością upiec we własnej kuchni.
Jak przechowywać i zagospodarować żywność, aby jak najdłużej zachowała świeżość i nie wylądowała w koszu na śmieci?
Pojawia się coraz częściej w sklepach i restauracjach. Czy jest odżywcza i jak ją przygotować?
Trwamy w oczekiwaniu na wiosnę i wszelkie nowalijki, które już zaczynają kiełkować w ziemi.
Kiedy jest nieco więcej czasu z rana, warto zjeść porządne śniadanie. To dobra baza na cały dzień.
Pączki są u nas tradycyjnie jadanym, choć bardzo kalorycznym przysmakiem, szczególnie popularnym w karnawale.