Siostry służebniczki dębickie razem ze świeckimi stworzyły książkę zawierającą przepisy na 12 potraw na stół wigilijny.
Wzorem Marii Magdaleny, o świcie w Niedzielę Zmartwychwstania wyruszają do grobu Jezusa - wszystko po to, by spotkać żywego Pana i Go uwielbiać. W Środzie Śląskiej po raz trzeci odbyła się Droga Marii Magdaleny.
Spotkanie świąteczne rozpoczęła Msza św., której w katedrze przewodniczył bp Marek Solarczyk. Na pl. Jagiellońskim, gdzie zorganizowano jarmark świąteczny, zgromadzeni przełamali się opłatkiem i złożyli sobie życzenia.
Co piąty Polak (21%) traktuje Boże Narodzenie przede wszystkim jako święto religijne, choć odsetek tych osób maleje. Nieco mniej badanych (18%) określa je natomiast jako „święto ludzi związanych z tradycją chrześcijańską”. Świętem zwłaszcza rodzinnym jest Boże Narodzenie dla 56% Polaków – wynika z najnowszego badania CBOS. Znaczna część Polaków planuje spędzić Wigilię w gronie bliższej lub dalszej rodziny, a pandemia Covid-19 nie wpłynęła wyraźnie na ich plany w tym zakresie.
Wbrew powszechnemu przekonaniu karp stał się obowiązkową wigilijną potrawą dopiero kilkadziesiąt lat temu. Choć obecny na świątecznym stole jest już od kilku wieków.
Dziś nasze domy zdobi choinka, którą często wspólnie ubieramy, przygotowując się do Wigilii. Dawniej jednak na Lubelszczyźnie w święta nie mogło w domu zabraknąć kolorowego pająka.
Są na naszych stołach bardzo lubianą przekąską lub dodatkiem do dań głównych.
W tym roku wigilie dla ubogich i samotnych się nie odbędą. Ale będą paczki świąteczne.
O tym, co w świętach lubimy, a z czym miewamy problemy i o czasie do zagospodarowania opowiada Anna Wójtowicz, psycholog zaangażowana w przygotowywanie wigilii dla samotnych na Poczekajce.
Karp to ryba kojarzona w Polsce głównie ze świąteczną kuchnią. Najczęściej podawany jest podczas kolacji wigilijnej w postaci smażonych w bułce tartej kawałków (dzwonki).