Karp to ryba kojarzona w Polsce głównie ze świąteczną kuchnią. Najczęściej podawany jest podczas kolacji wigilijnej w postaci smażonych w bułce tartej kawałków (dzwonki).
Wbrew powszechnemu przekonaniu karp stał się obowiązkową wigilijną potrawą dopiero kilkadziesiąt lat temu. Choć obecny na świątecznym stole jest już od kilku wieków.
Benedyktynki ze Staniątek zapraszają do swego opactwa po karpie, wypieki i potrawy świąteczne na stoły bożonarodzeniowe.
DODANE 24.12.2021
Karp, opłatek, choinka... W Polsce każdy zna te tradycje. A czy wiesz, jakie zwyczaje bożonarodzeniowe towarzyszą mieszkańców innych zakątków świata? Sprawdź się w naszym quizie!
Za sprzedawanie produktu regionalnego, jakim są "obwarzanki krakowskie", bez wymaganego certyfikatu, odpowie przed sądem sprzedawca precli Kazimierz G. - poinformowała PAP w czwartek rzeczniczka Prokuratury Okręgowej w Krakowie Bogusława Marcinkowska.
Ci, którzy odwiedzili Targi Wędkarskie Rybomania w Lublinie z pewnością zapamiętają ogromne akwarium i mnóstwo nowoczesnego sprzętu wędkarskiego. Jednak niektórzy byli zawiedzeni, że zamiast ryb prezentowano głównie sprzęt do polowania na nie.
- Gdy babcia nas złapała, pierogi jeść kazała. Pić barszcz, spróbować karpia - zjedzmy, bo się zamartwia!
203 specjały kulinarne pochodzące z Małopolski znalazły się dotychczas na liście produktów tradycyjnych, prowadzonej przez resort rolnictwa. Województwo to jest też liderem pod względem liczby produktów regionalnych chronionych certyfikatami unijnymi.
Król Orłan musi być czujny – władca olch tylko czeka, by opanować stawy, a groźny żmij ze Żmigrodu czaić się może tuż za rogiem. Dynamiczną sytuację w terenie bada Włodzimierz Ranoszek, przewodnik, wykładowca, autor książek, ballad i pieśni.
Dziesięć małopolskich produktów regionalnych chronionych certyfikatem Unii Europejskiej będzie promowanych podczas kampanii "Zasmakuj w Małopolsce". Prezentację i degustację tych specjałów zaplanowano podczas 20 imprez plenerowych w całym województwie.