Siostry służebniczki dębickie razem ze świeckimi stworzyły książkę zawierającą przepisy na 12 potraw na stół wigilijny.
Wbrew powszechnemu przekonaniu karp stał się obowiązkową wigilijną potrawą dopiero kilkadziesiąt lat temu. Choć obecny na świątecznym stole jest już od kilku wieków.
Efekt oszczędnościowej polityki rządu Mario Montiego - tak media podsumowują informacje o zmianach w świątecznych obyczajach Włochów. Z sondaży wynika, że podczas Bożego Narodzenia jeść będą także pizzę i polentę, czyli mamałygę, danie z mąki kukurydzianej.
O Śląsku, godaniu po śląsku i nie tylko… - przedświąteczna rozmowa Piotra Drzyzgi z Martą Bojdoł.
„Hop, hop, w której stronie mój chłop?!” – rozlegał się głos panny za stodołą po wigilijnej wieczerzy. Dawne zwyczaje przywołują „specjalistki od tradycji”.
Są pracochłonne, więc zazwyczaj robi się je tylko raz do roku.
Romowie, Łemkowie, Górale Czadeccy i Poleszukowie – to tylko kilka grup, które spotkały się 11 grudnia na Wigilii Narodów w auli Zamiejscowego Wydziału Kultury Fizycznej.
Choć to najbardziej rodzinny ze wszystkich dni w roku, nie zawsze można spędzić go w gronie najbliższych. A Bóg rodzi się także za granicą, na tarnobrzeskim rynku, w domu opieki, na misjach i w... więzieniu.
Boże Narodzenie to świąteczne aromaty pomarańczy i pierników, bogactwo tradycyjnych oraz dobrze znanych smaków. Podarujmy swoim pociechom cenny prezent na przyszłość: prawidłowe nawyki żywieniowe, które pozwolą zadbać o ich zdrowie.
O roślinach świąt Bożego Narodzenia, ich pochodzeniu, symbolice i rzeczywistym wpływie na zdrowie opowiada prof. Ewa Fudali, biolog z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.