Cień w upalne dni, tropikalne ciepło w te chłodne, do tego paleta kolorów, zapachów i po prostu piękne widoki. Wszystko w Ogrodzie Botanicznym UMCS, który właśnie skończył 50 lat.
Dotykali państwo kiedykolwiek rośliny z czasów dinozaurów? Takiej żyjącej rośliny?
Czym wzbogacić monotonny jadłospis? Dobrym pomysłem jest wprowadzenie większej ilości roślin strączkowych, orzechów, zbóż i nasion.
Muszyńskie Ogrody Biblijne przygotowują się do wiosennego otwarcia. Będą nowości.
Co jeść? Rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste i orzechy.
Wczesna wiosna to dobra pora na przycinanie drzew i krzewów, fachowe cięcie poprawia kondycję i wygląd roślin - przypomina Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie. Specjaliści zaznaczają, że nie wszystkie rośliny pielęgnuje się w taki sam sposób.
Rośliny strączkowe w naszej kuchni to głównie dodatek do dań jednogarnkowych, gulaszów, zup i gęstych polewek.
Moda na niejedzenie mięsa powoduje, że nawet tacy producenci wędlin i nabiałów, jak Sokołów lub Łowicz wprowadzają do oferty również produkty w wersji roślinnej - czytamy w środowej "Rzeczpospolitej". Dziennik dodaje, że to dopiero początek tego trendu.
Jest rośliną nie tylko dekoracyjną. Dzięki zawartości wielu cennych dla naszego zdrowia składników lawendę można wykorzystać w kuchni i kosmetyce.
O roślinach świąt Bożego Narodzenia, ich pochodzeniu, symbolice i rzeczywistym wpływie na zdrowie opowiada prof. Ewa Fudali, biolog z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.